Rika

“Het leven is te kort om de hele tijd in spanning en ruzie te leven.”

A transgender's greatest dream is to get married. It's fantastic that you became a woman. If a man also wants to marry you, then your greatest dream will come true. So he gave me the best gift I could wish for. And that held me. He was my great love. But at some point we clashed more and more. Until it really didn't work anymore

Ik heb meerdere relaties gehad waarin ik me onveilig voelde. En ik word daar heel verdrietig van. Want als je met iemand lief en leed deelt en het gaat niet goed, dan kan je wel heel stoer zeggen dat het je niks doet, maar het doet pijn dat de persoon die het dichtstbij je staat je zo kan breken. Ik ben iemand die het altijd goed wil doen en zich altijd afvraagt of ik misschien iets op een andere manier had kunnen aanpakken. Ik betrek alles op mezelf. Op een gegeven moment ben je uit geruzied. Op een gegeven moment is het rustig. Op die momenten kom je weer tot jezelf en dan probeer je even naar binnen te gaan. Ik ga bijvoorbeeld altijd een rondje lopen als ik iets heftigs heb meegemaakt.

Gelukkig kon ik er ook altijd met mijn vriendinnen over praten. Ze gaven me advies. Het ene advies heb ik opgevolgd en het andere niet. Maar het was zo fijn dat mijn vrienden voor me klaar stonden. Want op een gegeven moment kan je niet meer helder (rationeel) nadenken. Dan moet je feedback hebben van andere mensen. Ik waardeer het dat mijn vriendinnen er voor me waren. Ik voelde me daardoor niet alleen. In zo’n relatie voel je je altijd alleen. Communicatie is zo belangrijk. Schrijf een brief, schrijf een kaart, praat met de psychiater of psycholoog. Je moet het uiten. Het gevoel en wat je hebt meegemaakt moeten eruit, hoe je het ook wendt of keert. En dat is ook wat ik wil meegeven. Ga bij jezelf na wat het met je doet, praat. Praat met je ouders, vrienden of professionals. Dat is de enige manier om te herstellen. Het leven is te kort om de hele tijd in spanning en ruzie te leven. Ik sta nog altijd positief in het leven. Ik koester geen wrok. Alles wat gebeurt heeft een reden. Het heeft me gemaakt zoals ik ben.  

Maak je je zorgen over iemand in je omgeving of heb je zelf hulp nodig? Bel met Veilig Thuis, ook als je twijfelt. Je kan daar terecht voor advies en hulp als je je zorgen maakt om iemand of als je zelf in een vervelende situatie zit. Veilig thuis: 0800-2000. 

Other portraits