Het Project

De Japanse kunstvorm Kintsukuroi gaat er van uit dat er schoonheid zit in dat wat simpel, onpretentieus en gerijpt is. Beschadigde goederen zouden niet moeten worden weggegooid, ze hebben recht op aandacht en respect en kunnen met zorg, liefde en aandacht worden gerepareerd. Dat wat geldt voor objecten, geldt ook voor mensen.

Huiselijk geweld (waaronder bijvoorbeeld ook misbruik) is een probleem in onze samenleving en wordt nauwelijks besproken. Iedere zes minuten komt er een melding binnen bij een van de instanties. Gemiddeld overlijden in Nederland 33 personen per jaar aan de gevolgen van huiselijk geweld.

Campagne’s en reportages over geweld in afhankelijkheidsrelaties focussen vaak op het geweld en de gevolgen daarvan. Voorbeelden zijn foto’s van letsel in het gezicht of een persoon dat angstig in een hoek zit in afwachting van het dreigende geweld. Angst, schaamte en geweld worden uitgebeeld en daarmee bevestigd.

Voltooid herstelde tijd is een project waarin niet het geweld, maar juist het herstel centraal staat. De op tegels gedrukte portretten met gouden barsten, schetsen een hoopvol en krachtig beeld. Op deze manier laten de werken zien dat anderen in dezelfde situatie hebben gezeten. Het werk laat zien dat verwerking en herstel mogelijk zijn.