Huiselijk geweld
Huiselijk geweld is een probleem in onze samenleving en wordt nauwelijks besproken. Iedere zes minuten komt er een melding binnen bij een van de instanties. Gemiddeld overlijden in Nederland 33 personen per jaar aan de gevolgen van huiselijk geweld.
Wereldwijd komen er veel meer mensen, vooral vrouwen en kinderen, om door huiselijk geweld dan door oorlogen. Het kost daarbij ook nog eens een enorme hoeveelheid geld. Jaarlijks ruim 6.200 miljard euro. Ter vergelijking: 34 jaar oorlog kostte wereldwijd de helft van dit bedrag.
Huiselijk geweld komt voor in alle lagen van de samenleving, dus ook in jouw omgeving. Wie zich hiervan bewust is kan bijdragen aan het aanpakken van dit maatschappelijk probleem.
De term âhuiselijkâ geeft aan dat er tussen slachtoffer en dader een relatie bestaat of heeft bestaan. Huiselijk geweld is veel meer dan alleen fysiek geweld. Het geweld kan vele gedaanten aannemen, zoals fysieke of psychische mishandeling, seksueel geweld en misbruik, verwaarlozing, vernedering of overmatige controle. Ook stalking en bedreiging kunnen vormen van huiselijk geweld zijn. Huiselijk geweld kan ook voortkomen uit schadelijke traditionele praktijken. Enkele bekende vormen hiervan zijn meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en huwelijksdwang.
Informatie en hulp
Huiselijk geweld zorgt voor onveiligheid, voor volwassenen ĂŠn kinderen. Wie jong geweld meekrijgt, ondervindt daarvan schade in de ontwikkeling. Het is daarom belangrijk hulp te zoeken. Dat geldt ook voor plegers van het geweld die zo niet langer door willen gaan, maar steeds terugvallen in dit gedrag. Gevoelens van schaamte of schuld maken het vaak moeilijk hulp te vragen.
Huiselijk geweld
Kijk voor meer achtergrondinformatie over de verschillende vormen huiselijk geweld op
Verdwenen zelf
Kijk voor informatie over emotionele en psychische mishandeling op
Vermoed je iets?
Maak je je zorgen om iemand in je omgeving?
Safe Women
Wil je wat aan je situatie veranderen, maar weet je niet waar je moet beginnen?
Mannen mishandeling
Mannen die zich onveilig voelen kunnen terecht op
Fier Chat
Chat met Fier is er voor iedereen. Je kunt hier anoniem je verhaal delen met een hulpverlener.
Veilig thuis
Bij Veilig Thuis kan je terecht voor advies en hulp, als je je zorgen maakt om iemand of als je zelf in een vervelende situatie zit
112
Ben je in acuut gevaar, bel altijd 112!