Kintsugi (金継ぎ)’Gouden verbinding'
Kintsugi of Kintsukuroi is onderdeel van het Zen gedachtegoed Wabi-Sabi. Hierin koestert men dat wat simpel, onpretentieus en gerijpt is. In de verweerdheid van een object zit een bepaalde mate van schoonheid en eigenheid. Beschadigde goederen zouden niet moeten worden weggegooid. Ze hebben juist recht op onze aandacht en respect en kunnen met zorg, liefde en aandacht worden gerepareerd. Dit reparatieproces symboliseert een verzoening met de ongelukken en gebreken die zijn opgedaan in de loop van de tijd. Er zou dan ook geen poging moeten zijn de schade te verbergen. De zorg en liefde die bij Kintsugi wordt besteed aan de gebroken stukken zou ons ook kunnen aanmoedigen om dat wat beschadigd, kwetsbaar en imperfect is, te respecteren.
Keramiek
Kintsugi is een Japanse kunstvorm waarmee porselein of keramiek wordt hersteld. De afgebroken stukken worden met Urushi-lak aan elkaar gelijmd. Op de Urushi-lak wordt een poederlaagje goud, zilver of platina gestrooid. Daardoor ontstaan kostbare verbindingen. Elk stuk porselein of keramiek heeft een verhaal. Het heeft een rijke voorgeschiedenis en is zo geliefd, dat het de moeite waard is om het te herstellen.
Kintsugi stamt uit de Muromachi periode (1336 tot 1573). Het verhaal gaat dat de toenmalige opperbevelhebber van Japan, Ashikaga Yoshimitsu (1358-1408) zijn favoriete theepot had gebroken en deze naar China had gestuurd voor reparatie. Toen hij de kop terugkreeg gruwelde hij van de metalen nietjes waarmee de gebroken stukken keramiek aan elkaar waren gezet. Hij gaf zijn ambachtslieden de opdracht een andere methode te bedenken. De ambachtslieden bedachten Kintsugi.*
*Bron School of life