Sara

“Al het begin is moeilijk, dus ook beginnen aan iets positiefs.”Ik wil graag ervaren wat liefde is. Dat heb ik nooit gehad. Dat is iets wat ik in mijn leven mis. Daardoor heb ik ook nooit geweten hoe ik om moest gaan met de liefde. Voor mij bestond liefde uit altijd ja zeggen. Altijd alles opgeven voor de ander. Ik dacht dat je zo laat merken dat je van iemand houdt. Maar ik had het mis. Zo gaat het niet.

Ik wist ook niet goed wat de juiste manier was om grenzen te stellen. Ik deed gewoon de mensen om mij heen na. Ik werd bijvoorbeeld ook agressief. Nu ben ik aan het leren het niet zo ver te laten komen, om veel eerder mijn grenzen aan te geven.

Ik droeg in die tijd een hoofddoek en hij had mij zonder hoofddoek buiten gezet. Voor een vrouw die een hoofddoek draagt voelt dat alsof je helemaal naakt bent.

Daarna ben ik twee jaar dakloos geweest. Toen kwamen de emoties en trauma’s ook weer naar boven. In die twee jaar begon ik te piekeren over alles. Ik hield me altijd groot. Of ik overtuigde mezelf ervan dat ik sterk was. Om niet na te denken over alles wat ik heb meegemaakt. Ik had alles geparkeerd, maar niet verwerkt.

Ik heb lang last van wraakgevoelens gehad. Ik wilde wraak nemen op iedereen die me pijn heeft gedaan in mijn leven. Mijn lijst werd steeds langer. Maar op een gegeven moment besefte ik dat ik mezelf aan het beschadigen was. Ik sliep bijna niet en at heel weinig. Ik was helemaal in de war. Ik maakte mezelf ziek. Toen heb ik besloten er vrede mee te hebben. Dit betekent niet dat ik iedereen heb vergeven. Er wordt gezegd dat als je vergeeft je sterk bent. Zo sterk ben ik helaas niet. Maar ik heb iedereen waar ik wraak op wilde nemen uit mijn leven gewist.

Ik heb spijt van al die keren dat ik mijn mond heb dichtgehouden. Ik heb spijt van al die kansen die ik aan mensen heb gegeven. Het kon veel eerder stoppen. Nu ben ik de tijd aan het inhalen. Maar eerlijk gezegd realiseer ik me vaak dat wat ik nu bereikt heb, ook zes maanden of een jaar geleden bereikt had kunnen worden. Ik heb echt spijt van de jaren die ik heb verspild aan mensen die mij niet verdienden.

Ieder begin is moeilijk, dus ook beginnen met iets positiefs is moeilijk. Het is positief om uit zo’n situatie te stappen. Denk niet aan het nu. Maar denk aan waar je wilt zijn over een jaar.

Ik wil graag emotioneel sterk genoeg zijn om mezelf te kunnen zijn en me door niemand te laten beïnvloeden. Ik vind dat ik dat nu nog niet ben. Ik denk dat ik daarom nu een beetje afstandelijk ben. Ik ervaar dat ik snel mensen vertrouw en ik ben tegelijkertijd bang om mensen te vertrouwen. Want ik heb nog niet goed geleerd hoe ik kan weten of iemand de waarheid spreekt. Dat is kwetsbaar bij mij.

Ik wil aan mijn kinderen leren hoe zij met negatieve gevoelens of momenten kunnen omgaan. Vallen en opstaan hoort bij het leven en teleurstelling ook. Weet dat je sterk genoeg bent voor alles wat op je pad komt.

Al die mensen vanaf mijn jeugd tot nu, hebben mij laten verdwalen. Iedereen had een mening en ik geloofde dat ik was wie zij zeiden dat ik was. Nu voel ik me al veel sterker. Ik voel me weer mezelf. Ik ben beetje voor beetje aan het ontdekken wie Sara is.  

Maak je je zorgen over iemand in je omgeving of heb je zelf hulp nodig? Bel met Veilig Thuis, ook als je twijfelt. Je kan daar terecht voor advies en hulp als je je zorgen maakt om iemand of als je zelf in een vervelende situatie zit. Veilig thuis: 0800-2000. 

Andere portretten